Muscle-on-a-Chip
Lopend onderzoek

Muscle-on-a-Chip

Doel van dit onderzoek is om een spier op een chip te maken.

Een belangrijk speerpunt van het onderzoek binnen het FSHD expertise centrum is het vertalen van onderzoeksbevindingen naar dagelijks bruikbare toepassingen voor de patiënt, ook wel translationeel onderzoek genaamd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die die aangrijpen op veranderingen in de cel door de ziekte. Van oudsher worden hiervoor proeven met gekweekte (patiënten)cellen en met proefdieren gedaan.

Nederland heeft de ambitie om in 2025 koploper te zijn met dierproefvrij onderzoek. In dat kader zijn er in Nederland verschillende initiatieven gestart om ook biomedisch onderzoek met proefdieren nog verder te beperken, waaronder het Organs-on-a-Chip initiatief. In dit kader is een nieuw project goedgekeurd waarin de eerste stappen zullen worden gezet om een spier na te bouwen op een chip. Het is de verwachting dat we met deze miniatuurspieren het onderzoek naar medicijnontwikkeling voor spierziekten kunnen versnellen.

Dit project is een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum en Amsterdam Universitair Medisch Centrum, met medewerking van het bedrijf Optics11 en zal zich in eerste instantie richten op het ontwikkelen van spier-op-een-chip voor FSHD en de ziekte van Pompe. In het LUMC zal dit project worden uitgevoerd door Drs. Marnix Franken en Roy Augustinus bij de afdeling Humane Genetica, onder begeleiding van Dr. Jessica de Greef (J.C.de_Greef@lumc.nl) in nauwe samenqwerking met prof. dr. Coen Ottenheijm vanuit het A-UMC

 

Menselijke mini-spieren

Het maken van menselijke mini-spieren die kunnen bewegen en samentrekken, net zoals een echte spier. Biomedisch onderzoeker Jessica de Greef (LUMC te Leiden) vertelt u in deze video hoe het werkt.

 

Financiering door: Health-Holland / Prinses Beatrix Spierfonds

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Meld u aan en ontvang onderzoeksupdates in uw mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames