Ontsteking in FSHD
Lopend onderzoek

Ontsteking in FSHD

Hoewel er de afgelopen jaren belangrijke stappen zijn gezet in het ontrafelen van het ziekteproces is er nog geen behandeling voor FSHD. Zo zien wij ontstekingen in de spieren met behulp van de MRI, maar het is niet duidelijk of het een consequentie of de oorzaak van de ziekte is.

Meestal merken patiënten niet dat er een actieve ontsteking in de spieren is. De MRI kan actieve ontstekingen detecteren voordat er klachten ontstaan. Als ontstekingen een rol spelen in FSHD, dan zou het mogelijk te behandelen zijn met anti-inflammatoire geneesmiddelen.
Ons onderzoek kijkt specifiek naar de rol van ontstekingen in de spieren, om zo het ziekteproces beter te kunnen begrijpen en in de toekomst een behandeling te kunnen vinden. Hiervoor zullen bloedmonsters (6 buisjes bloed) en spierweefsel (twee kleine stukjes spier) van FSHD patiënten en gezonde vrijwilligers worden vergeleken om ontstekingsindicatoren te onderzoeken.

Zowel FSHD1 als FSHD2 patienten kunnen meedoen. Als u wilt meedoen, neem contact op met de arts-onderzoeker: E-mail: Anna.Greco@radboudumc.nl T: 024-36 71391 M: 06-87117452.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Meld u aan en ontvang onderzoeksupdates in uw mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames