Hoe kunnen verzwakkende spieren bij FSHD worden behandeld?

Hoe kunnen verzwakkende spieren bij FSHD worden behandeld?

Belangrijk in de behandeling van verzwakkende spieren is dat de mobiliteit zo lang mogelijk in stand wordt gehouden. Daarbij kunnen verschillende zorgverleners helpen.

  • De huisarts of revalidatiearts kan veranderingen in de mobiliteit en het evenwicht in de gaten houden door minstens één keer per jaar loop- of balanstestjes uit te voeren.
  • De fysiotherapeut of de ergotherapeut kan met oefeningen en hulpmiddelen voorkomen dat mensen minder gaan ondernemen omdat ze bang zijn om te vallen. Door minder te doen gaan de spierkracht en de conditie juist verder achteruit en wordt de kans om te vallen nog groter. Dit patroon is met hulp van de fysiotherapeut of de ergotherapeut te doorbreken.
  • Het is verstandig om in beweging te blijven om te voorkomen dat de totale conditie verder achteruitgaat. Niet voor niets wordt gezegd: ‘rust roest’ en ‘use it or lose it’. Een gespecialiseerde revalidatiearts kan helpen bij het samenstellen van een trainingsschema dat effectief en veilig kan worden uitgevoerd.
  • Meer informatie vinden zorgverleners onder meer in de multidisciplinaire richtlijn FSHD.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames