Vermoeidheid kan op twee manieren behandeld worden: met fysiotherapie en met cognitieve gedragstherapie.
- Fysiotherapie kan helpen om een betere balans te vinden tussen inspanning en ontspanning en om de energie beter te verdelen. Uit onderzoek blijkt dat een aangepaste vorm van conditietraining bij FSHD de vermoeidheidsklachten helpt verminderen. Daarvoor is het belangrijk dat de fysiotherapeut weet hoe iemand met FSHD overbelasting kan voorkomen.
Voor informatie en advies over een trainingsprogramma op maat kan de fysiotherapeut contact opnemen met het expertisecentrum FSHD in het Radboudumc of met een van de spierziekte-revalidatieteams via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland. Andere informatiebronnen zijn de brochure Fysiotherapie bij FSHD van Spierziekten Nederland en de online trainingswijzer van het AMC.
- Cognitieve gedragstherapie kan helpen anders om te gaan met vermoeidheid bij FSHD. Deze therapie wordt gegeven door een psycholoog en een revalidatiearts samen. Doel van cognitieve gedragstherapie is het stimuleren van een positieve houding tegenover de eigen mogelijkheden om met de gevolgen van de ziekte om te gaan. De therapie helpt een actievere leefstijl te bevorderen en de beschikbare energie optimaal te gebruiken. Een deskundige psycholoog in de buurt is te vinden via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland en via het expertisecentrum FSHD.