Wat kan ik doen tegen problemen met lopen en het risico om te vallen?

Wat kan ik doen tegen problemen met lopen en het risico om te vallen?

Belangrijk in de behandeling van verzwakkende spieren is dat de mobiliteit zo lang mogelijk in stand wordt gehouden. Daarbij kunnen verschillende zorgverleners u helpen.

  • Vraag uw huisarts of revalidatiearts veranderingen in uw mobiliteit en evenwicht in de gaten houden door minstens één keer per jaar loop- of balanstestjes uit te voeren.
  • Houd zelf een valdagboekje bij als u vaak valt of bang bent om te vallen. Daardoor wordt duidelijk in welke omstandigheden u valt en hoe groot de kans om te vallen in werkelijkheid is. Bespreek de uitkomsten met uw zorgverleners.
  • Blijf actief, ook als u bang bent om te vallen. Als u minder gaat bewegen gaan uw spierkracht en conditie juist verder achteruit en wordt de kans om te vallen nog groter. Voorkom of doorbreek dit patroon met oefeningen en hulpmiddelen, bijvoorbeeld met hulp van de fysiotherapeut of de ergotherapeut.
  • Blijf in beweging om te voorkomen dat uw conditie verder achteruitgaat. Denk aan de gezegden: ‘rust roest´ en ´use it or lose it´. Vraag een gespecialiseerde revalidatiearts om hulp bij het samenstellen van een trainingsschema dat u effectief en veilig kunt uitvoeren.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames