Waarmee moet ik rekening houden als ik FSHD heb en kinderen wil?

Waarmee moet ik rekening houden als ik FSHD heb en kinderen wil?

De kans dat uw kind ook FSHD krijgt hangt af van het type. Bij FSHD type 1 is de kans groter dan bij FSHD type 2.

  • FSHD type 1 is een autosomaal dominante erfelijke aandoening. Dat wil zeggen: als een van de ouders dit type FSHD heeft, heeft ieder kind een kans van 50% dat het ook FSHD type 1 krijgt. Deze kans is bij jongens en meisjes even groot.
  • Bij FSHD type 2 gaat het om een combinatie van twee genen die onafhankelijk van elkaar overerven. Iemand kan ongemerkt een defect gen bij zich dragen want van één defect gen wordt hij in dit geval niet ziek. Als een ouder FSHD type 2 heeft, dus een defect in beide genen, is de kans dat hij deze ziekte doorgeeft kleiner dan bij FSHD type 1. Een kind krijgt de ziekte niet als het maar één defect gen erft en van de andere ouder twee gezonde genen krijgt.
  • Een klinisch geneticus kan gericht advies geven over de erfelijkheid. U vindt een klinisch genetisch centrum via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames